Ukazała się wyjątkowa pozycja książkowa
Treść
Nakładem Europejskiego Instytutu Rozwoju Regionalnego z siedzibą w Suchej Beskidzkiej ukazała się wyjątkowa pozycja książkowa. W ramach konkursu ofert z turystyki pn. „Małopolska Gościnna” Marszałek Województwa Małopolskiego wsparł finansowo projekt w zakresie wydania publikacji książkowej, która ma na celu zachowanie dziedzictwa kultury materialnej związanej z tradycją polskiego stołu oraz osobą Karola Wojtyły.
Publikacja jest wyjątkową książką kucharską stworzoną w oparciu o wspomnienia osób zaprzyjaźnionych z Janem Pawłem II.
Książka „Z Janem Pawłem II przy stole – wyjątkowa książka kucharska” wydana została z okazji Światowych Dni Młodzieży i rozkolportowana wśród uczestników tego wydarzenia.
Pomysłodawcą i współautorem tej wyjątkowej pozycji książkowej jest Piotr Bodzek. Wspólnie z Martą Burghardt przygotowali książkę, której celem jest odtworzenie posiłków serwowanych w Wadowicach w okresie młodości Karola Wojtyły. W większości są to dania ubogie i proste kuchni staropolskiej.
Autorzy zapowiadają przygotowanie kolejnych części publikacji, w których przedstawią kuchnię z czasów II wojny światowej i tuż po jej zakończeniu, co jadali hierarchowie Kościoła w Polsce w latach 70–tych, jakie zwyczaje panowały przy stole Papieża Polaka oraz jakie elementy kuchni włoskiej najchętniej akceptował Ojciec Święty. Wszystko to w kolejnych dwóch częściach: Kraków i Watykan.