Gwarancja sukcesu! Królik, kasztany i szczypta sera - drzwi do sukcesu w CERESIE otwiera!
Treść
Uczennica klasy 2 TGa Patrycja Wrzodek pod opieką mgra Krzysztofa Maciejowskiego uczestniczyła w konkursie kulinarnym Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i dotarła aż do półfinału w tym niezwykle wymagającym ogólnopolskim konkursie.
Wyczyn to nie lada, ponieważ trudność tego konkursu wynikała z bardzo wysokiego poziomu uczestników, gdzie profesjonalizm i doskonałe opanowanie warsztatu nie zapewnia sukcesu. Jak sama nazwa konkursu wskazuje, wymaga on od uczestników tego, bez czego nie można być dobrym kucharzem – kreatywności! I tutaj Patrycja Wrzodek stanęła bez najmniejszych kompleksów w szranki z najlepszymi w swej dziedzinie z całej Polski. Patrycja przygotowała wyrafinowaną i trudną potrawę - Królika –comber sous vide, confi maślane z ravioli z kasztanami i warzywa glazurowane z pudrem z koziego sera. Sama receptura to… kilka stron - nie mówiąc o trudności wykonania. Jednak Patrycja jak burza dotarła do półfinału, spośród 24 osób do ścisłego finału dostało się zaledwie 6 uczniów. Nasza uczennica otrzymała cenny dla każdego kucharza zestaw profesjonalnych noży, choć niewątpliwie najcenniejszą nagrodą jest satysfakcja Patrycji i świetnego profesjonalisty, który nie po raz pierwszy przysparza chwały naszej szkole - mgra Krzysztofa Maciejowskiego.
Z pewnością takie sukcesy zachęcą naszą młodzież do kulinarnych poszukiwań a absolwentom Gimnazjum pomogą dokonać dobrego wyboru przyszłej szkoły i zawodu!
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej