Mateusz Jurzec i Michał Palarczyk ze srebrem w Mistrzostwach Polski w cukiernictwie!
Treść
Już po raz kolejny uczniowie ZS im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej promowali szkołę oraz nasze miasto w Warszawie, uczestnicząc w Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych i… odnieśli kolejny sukces!
W lutym 2014 r. uczniowie Mateusz Jurzec i Michał Palarczyk klasy 3 TGA Technikum Gastronomicznego w ZS im. W. Wincentego w Suchej Beskidzkiej pod opieką mgr Krzysztofa Maciejowskiego zdobyli II miejsce w Mistrzostwach Polski Szkół cukierniczych w ramach targów „Expo Sweet” w Warszawie pod hasłem „Raz na ludowo. Wzory, smaki, tradycja”.
Szkoła już po raz trzeci wzięła udział w Mistrzostwach, jednak, jak powiedziała dyr. Danuta Pindel-Nowak, która towarzyszyła młodzieży w konkursowych zmaganiach: „W tym roku sukces jest ogromny, zwłaszcza że jedynie trzy punkty dzieliły chłopaków od zwycięstwa. Na 550 możliwych punktów uczniowie z naszej szkoły zdobyli aż 486, a zwycięska drużyna tylko 3 więcej. Natomiast w kibicowaniu nasi uczniowie z klasy 3TGa , 2TGa i 2 reprezentantki klasy 3H1 byli bezkonkurencyjni i zdobyli a ducha ekipy I miejsce”.
Do zmagań konkursowych przygotowywali się już od października 2013 r. pod opieką mgra Krzysztofa Maciejowskiego. Początkowo uczniowie przygotowali na konkurs tort w kształcie skrzypiec i kapelusza, jednak w styczniu zwyciężyły pomysły na tort „Tatrzański szlak” i deser „Góralski skarb”. Przeważyła znajomość najnowszych trendów i mód w cukiernictwie ,tak, tutaj też trzeba być na bieżąco i jak widać, nasi uczniowie pod okiem doskonałych fachowców - są!
Mistrzowskie desery wymagały również odpowiedniej prezentacji, w czym pomogła uczniom mgr Aneta Drobny. Przyszli zwycięzcy tak opowiedzieli o swoich dziełach:
„Tort „Tatrzański smak” zainspirowała natura - biel i gładkość kamieni z górskiej rzeki Białki, które bystry nurt wygładza od setek lat nadając im aksamitny połysk, gładkość ale i zachowując ich twardość i niezłomność. Zakwitające krokusy przynoszą radość i nadzieję na nowe życie, dlatego są zwieńczeniem tortu, który jest ukoronowaniem takich chwil - radosnych, czystych, pięknych, związanych z początkiem nowego, dobrego etapu w życiu.”
Natomiast o deserze „Góralski Skarb” uczniowie mówili:
„W naszym deserze zawarliśmy smaki naszej ziemi – twardej, ale i zaskakującej delikatnym pięknem, wymagającej, ale i łaskawej dla tych, którzy podejmują wysiłek, by ją poznać, trudnej, ale i szczodrej dla wytrwałych. Deser „12 smaków” oddaje bogactwo i różnorodność naszej kultury i kuchni, która jest jej częścią. Odnajdziecie w nim Państwo smaki oscypka i bryndzy - naszych regionalnych serów znanych w całej Europie - o smakach tak wyrazistych, jak nasze charaktery. Bogactwo smaków tworzą skromny klejnot naszych lasów – żurawina, czekolada, która dodaje słodyczy i energii na górskim szlaku oraz maliny, jak słodycz góralskiej dziewczyny na letniej łące. Delikatne ciasto - biszkopt i beza łączą niemożliwe – kruchość i twardość góralskiej kultury i tradycji - a rum - cóż, rozgrzewa i wprowadzą rzewna nutę góralskiej, tkliwej duszy. „12 smaków” jak 12 miesięcy ujawnia zaskakujące bogactwo smaków naszego regionu, łącząc to, co wydaje się niemożliwe, a jednak trwa w jedności i harmonii: słony ser, słodkie maliny, aksamitną czekoladę, kruchość bezy, lekkość biszkopta i rumowej pianki. Nasz deser to kwintesencja naszych smaków - naszej natury, naszej tradycji i nas, bo z nich wyrastamy.”
Prezentacja wsparta fantastycznym dopingiem kibicujących uczniów w strojach z ludowymi akcentami, z chustami, koralami, zapewniła naszej szkole II miejsce w konkursie na deser i tort, a I w konkursie za kibicowanie swojej drużynie.
Triumfatorzy przywieźli wspaniale nagrody: kryształowy puchar, mikser wartości 4000 zł, 3300 zł na doposażenie pracowni, profesjonalne stroje dla zwycięzców: Mateusza Jurzec i Michała Palarczyka oraz słodkości - 500 tabliczek czekolady, którymi zwycięzcy nie zawahali się podzielić z innymi uczestnikami konkursu! Jak widać, nasza młodzież jest nie tylko zdolna, ale i dobrze wychowana!
Szczególne podziękowania należą się Firmie Dawn z Poznania za bezpłatne udostępnienie profesjonalnego sprzętu i surowców, dzięki którym uczniowie mogli przygotowywać się do konkursu.