Przejdź do stopki

III miejsce w Polsce w cukiernictwie dla uczniów z suskiego „Witosa"

Treść

Mateusz Jurzec i Michał Palarczyk z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej wraz z opiekunem mgr inż. Krzysztofem Maciejowskim reprezentowali powiat suski w Mistrzostwach Polski w Cukiernictwie.


Zawody odbyły się w Warszawie w dniach 20 i 21 lutego 2013 roku. Udział w mistrzostwach zakończył się wielkim sukcesem - uczniowie stanęli na podium zajmując III miejsce w Polsce w cukiernictwie.

Przygotowania do mistrzostw trwały aż 5 miesięcy. Aby podołać wyzwaniu, uczniowie musieli skorzystać z pomocy fundatora - firmy Dawn z Poznania, w której wraz z opiekunem codziennie (przez 5 dni) ćwiczyli po 10 - 12 godzin dziennie. W trakcie ćwiczeń dojrzewał pomysł udoskonalenia receptury, skomponowania bukietu smaków oraz aranżacji dekoracji.
 - Pracowaliśmy bardzo ciężko. Przez 5 dni wstawaliśmy o 7 rano i kończyliśmy ćwiczenia po 19. Najwięcej trudności sprawiła nam dekoracja, ponieważ w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się zamienić karmel na czekoladę. Zmieniła się więc wcześniejsza koncepcja wykonania - wspominają Michał i Mateusz. Opiekun, Krzysztof Maciejowski dodaje: Tylko dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu oraz pomocy sponsora, który zapewnił nam niezbędny profesjonalny sprzęt i surowce, zdołaliśmy pokonać konkurencję.

Finał odbył się w Warszawie. Uczniowie wykonali 2 torty i 6 deserów nawiązujących tematycznie i smakowo do przesłania mistrzostw „Woda - źródło życia". Przygotowane desery zachwyciły eksplozją i różnorodnością smaku (m.in. kremu bazyliowego, ziarna kakaowca, maliny, octu balsamicznego).

Sześciu ekspertów przyznało Mateuszowi i Michałowi miejsce na podium oraz puchar, nagrodę pieniężną w wysokości 2 200 zł., sprzęt AGD, nagrody książkowe od Anny Komorowskiej oraz słodkości Wedla.

Zarówno uczniowie jak i opiekun Krzysztof Maciejowski zapowiadają walkę o pierwsze miejsce w przyszłym roku.