Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę"
Treść
Tematem tegorocznego Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, który odbył się 10 listopada 2012 r. w Stryszawie, były potrawy z kaszy - zarówno te jadane od dawien dawna, jak i te zmienione współcześnie, a oparte o tradycję.
W konkursie wzięło udział 15 grup, wśród nich Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”. Każda z grup przygotowała po jednej potrawie (zimnej lub gorącej) w dwóch kategoriach (potrawa typowo regionalna oraz współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych) i zaprezentowała je na przygotowanym przez siebie stole. Na stołach zdecydowanie królowała kasza gryczana, ale były też inne: jęczmienna, jaglana czy współcześnie często używana pszeniczna kasza kuskus. Wśród ocenianych potraw znalazły się m.in. pierogi z kaszą, roladki z perliczki nadziewane z kaszą w sosie grzybowym (potrawa przygotowana przez Zespół Szkół im W. Witosa z Suchej Beskidzkiej, nagrodzona II miejscem), kaczka nadziewaną kaszą, czy też naleśniki z miętą nadziewane kaszą.
Dodatkową kategorią konkursową były tradycyjne nalewki. Za nalewkę „Zwiastun lata II” Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” otrzymało specjalne wyróżnienie Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników Spod Babiej Góry”. Należy wspomnieć, że Suskie Stowarzyszenie Kobiet mogło reprezentować w konkursie naszą gminę dzięki otrzymanemu od niej wsparciu finansowemu.
Imprezy tego typu są doskonałą okazją do promowania naszej rodzimej kuchni oraz popularyzacji potraw regionalnych.
Organizatorzy i współorganizatorzy konkursu: Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, Urząd Gminy Stryszawa oraz Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej. Partnerem tegorocznej edycji konkursu było Województwo Małopolskie.