Tydzień chleba na zakwasie w szkole
Treść
Odpowiadając na apel Fundacji „Dobre Życie”, 11 października 2012 roku pani Halina Miśkowiec wraz z klasą III TG zorganizowała w Zespole Szkół im. W. Witosa „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”. W akcji uczestniczyli nie tylko uczniowie ZS im. W. Witosa, ale również zaproszeni gimnazjaliści z Suchej Beskidzkiej.
W programie znalazły się projekcja filmu o produkcji chleba, prelekcje na temat zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie, pokaz wykonania ciasta chlebowego, wystawa różnych zbóż, ziaren zbóż oraz produkowanej z nich mąk. Największą popularnością cieszyła się oczywiście degustacja upieczonego przez młodzież klas gastronomicznych chleba i bułek z różnymi smakowymi dodatkami – np. z masłem koperkowym, szczypiorkiem czy też z różnymi ziołami, np. z miętą i rozmarynem.