Przejdź do stopki

Tydzień chleba na zakwasie w szkole

Treść

Odpowiadając na apel Fundacji „Dobre Życie”, 11 października 2012 roku pani Halina Miśkowiec wraz z klasą III TG zorganizowała w Zespole Szkół im. W. Witosa „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”. W akcji uczestniczyli nie tylko uczniowie ZS im. W. Witosa, ale również zaproszeni gimnazjaliści z Suchej Beskidzkiej.

W programie znalazły się projekcja filmu o produkcji chleba, prelekcje na temat zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie, pokaz wykonania ciasta chlebowego, wystawa różnych zbóż, ziaren zbóż oraz produkowanej z nich mąk. Największą popularnością cieszyła się oczywiście degustacja upieczonego przez młodzież klas gastronomicznych chleba i bułek z różnymi smakowymi dodatkami – np. z masłem koperkowym, szczypiorkiem czy też z różnymi ziołami, np. z miętą i rozmarynem.

Kampania „Tydzień chleba na zakwasie w szkole” jest doskonałą okazją do zachęcenia uczniów, aby zwracali uwagę na to jedzą i zadbali o swoje zdrowie. Chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. Obok wartości odżywczej, czy walorów smakowych, ma także wielkie znaczenie symboliczne, społeczne czy też religijne.
 
W ostatnich latach można zauważyć spadek spożycia chleba a także coraz gorszą jakość pieczywa dostępnego na sklepowych półkach. Dlatego też organizatorzy zaprezentowali wykonanie ciasta chlebowego na zakwasie, co spotkało się z entuzjazmem ze strony uczniów. Być może spróbują samodzielnie wykonać taki chleb, co wcale nie jest trudne.
 
Patronat nad kampanią „Tydzień chleba na zakwasie w szkole” objął Minister Edukacji Narodowej oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Koordynatorem akcji w Zespole Szkół im. W. Witosa była Halina Miśkowiec, a do organizacji włączyli się również nauczyciele: B. Bałos, Z. Bąbol, J. Hulbój, B. Lipka, K. Maciejowski, B. Polak, R. Pochopień, M. Panek oraz I. Śliwa.