Informacja dla hodowców trzody chlewnej dotycząca zasad bioasekuracji
Treść
Afrykański pomór świń (ASF) wciąż stanowi duże zagrożenie. W związku z tym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wadowicach przypomina hodowcom trzody chlewnej o konieczności stosowania się do zasad bioasekuracji, celem ochrony zwierząt hodowlanych, a zarazem przeciwdziałaniu rozprzestrzenianiu się choroby.
W związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF), w gospodarstwach położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nakazuje się:
- utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomie-szczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpo-średniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego,
- karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych,
- prowadzenie rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
- sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
- wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko wdanym gospodarstwie,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych wyłącznie do wykonywania tych czynności,
- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
- uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie,
- wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni
Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina, że zakazuje się:
- karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszarów objętych ograniczeniami II oraz III (strefa różowa i czerwona), chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
- wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszarów objętych ograniczeniami II i obszarów objętych ograniczeniami III, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem,
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń,
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
W przypadku gdy świnie lub utrzymywane w warunkach fermowych dziki lub świniodziki są utrzymywane w gospodarstwie w systemie otwartym:
- wybieg zabezpiecza się podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem;
- każdy wjazd i każde wejście na wybieg oraz wyjazd i wyjście z wybiegu zabezpiecza się matą dezynfekcyjną, stale utrzymywaną w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego, której szerokość nie powinna być mniejsza niż:
- szerokość danego wejścia i wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m
- szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość - nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego na ten wybieg lub wyjeżdżającego z tego wybiegu.
Ponadto, na obszarach objętych ograniczeniami I (strefa niebieska), obszarach objętych ograniczeniami II (strefa różowa) i obszarach objętych ograniczeniami III (strefa czerwona) nakazuje się wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
- wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa,
- wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa
- stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego.
Jak ochronisz swoje gospodarstwo przed wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF)?
- Do pracy ze zwierzętami używaj osobnej odzieży i pozostawiaj ją w chlewni,
- Utrzymuj pomieszczenia w czystości, wykonuj dezynfekcję,
- Dezynfekuj obuwie przed wejściem do chlewni,
- Kupuj tylko świnie oznakowane, zaopatrzone w świadectwo zdrowia,
- Zabezpiecz świnie, a także paszę i ściółkę przed kontaktem ze zwierzętami domowymi oraz dzikimi,
- Nie karm świń odpadami kuchennymi,
- Oczyść i zdezynfekuj maszyny rolnicze oraz inne środki transportu przed wjazdem do gospodarstwa,
- Przestrzegaj zakazu wstępu na teren gospodarstwa nieupoważnionych osób i środków transportu,
- Obserwuj stan zdrowia świń, a o niepokojących objawach powiadom lekarza weterynarii.
-
Sprawdź, czy masz w swoim gospodarstwie następującą dokumentację:
- Księga Rejestracji Świń, zgodna z aktualnym wzorem,
- Decyzja administracyjna nadająca stadu świń status „urzędowo wolne od wirusa choroby Aujeszkyego",
- Rejestr środków transportu wjeżdżających na teren gospodarstwa,
- Rejestr osób wchodzących do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
- Spis posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki,
- Rejestr czyszczenia i odkażania sprzętu, narzędzi, pomieszczeń oraz aplikacji środka dezynfekcyjnego do mat dezynfekcyjnych,
- Program monitorowania i zwalczania gryzoni,
- Przegląd zabezpieczeń budynków przed dostępem zwierząt wolnożyjących i domowych,
- Jeżeli świnie zostały zakupione do gospodarstwa- świadectwo zdrowia.
- Dokumentacja weterynaryjna dotycząca przebiegu leczenia i przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych.
- Dokument z utylizacji zwierzęcia padłego.