Przejdź do stopki

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego

Treść

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Suchej Beskidzkiej informuje, że zgodnie z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną i działalność w zakresie dostaw bezpośrednich produktów pochodzenia roślinnego winny być wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS).

Wpisanie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS następuje po złożeniu wniosku. Podmioty działające na rynku spożywczym składają wniosek o wpis do rejestru zakładów w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności. Zgodnie ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakłady mogą rozpocząć działalność dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.

Zgłoszenie prowadzenia działalności w zakresie produkcji pierwotnej oraz sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia roślinnego należy dokonywać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej ul. M. Konopnickiej 7 na wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wzór wniosku znajduje się na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej w zakładce dokumenty i wnioski do pobrania.

Szczegółowych informacji w tym zakresie udzielna także Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów użytku PSSE w Suchej Beskidzkiej, ul. M. Konopnickiej 7, tel. 33 876-71-37.