Przejdź do stopki

Konkurs „O złotą warzechę”

Treść

Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia kobiet z powiatu suskiego oraz uczniowie technikum gastronomicznego ZS im. W. Witosa spotkali się w sobotę, 17 listopada w remizie OSP w Lachowicach na XVIII Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”.

Organizatorem zawodów był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Małopolska Izba Rolnicza, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej.

W kulinarnych zmaganiach  wystartowało 18 ekip. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była baranina. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle kunsztowne i dalece odbiegały od znanych nam na co dzień potraw i przekąsek. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań. W tegorocznym konkursie panie z Stowarzyszenia Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” znalazły się  na podium zajmując 3. miejsce w kategorii tradycyjne nalewki za nalewkę o intrygującej nazwie „Łzy świerszcza”. Ponadto gospodynie otrzymały wyróżnienie w kategorii potrawy typowo regionalnej za rosół z baraniny z ziemniaczkami. Nasze gospodynie udowodniły, że w kuchni nie mają sobie równych. Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” do konkursu oprócz nagrodzonych potraw, przygotowały między innymi fantastyczną kiełbasę z baraniny, która cieszyła się dużym powodzeniem wśród odwiedzających konkurs gości. Zachwyciły również wystrojem stołu oraz pomysłowym sposobem prezentacji potraw.

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych jest nie tylko doskonałą zabawą i możliwością zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale także okazją do promowania tradycyjnych potraw, unikalnych przepisów, receptur i składników wykorzystywanych w kuchni Podbabiogórza.

Wyniki:

Potrawy  typowo regionalne:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica”
II miejsce – KGW „Zawojanki”
III miejsce – KGW Hucisko-Pewelka
Wyróżnienie – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”

Potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce – KGW Stryszawa Dolna
II miejsce – KGW Baczyn
III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” oraz KGW „Zawojanki”
Wyróżnienie – Zembrzyckie KG „Mioduszyna”

Nalewki tradycyjne:
I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę z poziomek leśnych
II miejsce – Zembrzyckie KG „Mioduszyna” za „Cyconkę”
III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „Łzy świerszcza” oraz KGW Baczyn za nalewkę różaną

S.Stopka