Przejdź do stopki

„Złota Warzecha” dla gospodyń z Suchej Beskidzkiej

Treść

Po raz siedemnasty w OSP Lachowice odbył się Konkurs Potraw Regionalnych „o złotą Warzechę". Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc" otrzymało I miejsce za nalewkę „Liść porzeczki czarnej z owocami".

 
W Lachowicach, jak co roku, spotkały się koła gospodyń i stowarzyszenia oraz uczniowie szkół, aby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne przed komisją składającą się z fachowców w tej dziedzinie. W Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” swoje dania i nalewki zaprezentowało 14 grup z różnych miejscowości powiatu suskiego. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były dania z wieprzowiny. Dania konkurowały w dwóch kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych. Trzecim tematem konkursu jak co roku były nalewki. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań.
Panie z Suskiego Stowarzyszenia „Samopomoc” otrzymały zwycięską Złotą Warzechę oraz I miejsce za nalewkę przygotowaną z liści porzeczki czarnej z owocami.
Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej. (SnS)