Przejdź do stopki

Konkurs „O złotą warzechę”

Treść

Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia kobiet z powiatu suskiego oraz uczniowie technikum gastronomicznego ZS im. W. Witosa spotkali się w sobotę, 19 listopada w remizie OSP w Lachowicach na XVI Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”.


Organizatorem zawodów był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej.

W kulinarnych zmaganiach  wystartowało 14 ekip. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były podroby. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle kunsztowne i dalece odbiegały od znanych nam na co dzień potraw i przekąsek. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań. W tegorocznym konkursie, po raz pierwszy wzięły udział panie z Stowarzyszenia Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” i od razu znalazły się  na podium zajmując 3. miejsce w kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach za grasicę w sosie grzybowym. Nasze gospodynie udowodniły, że w kuchni nie mają sobie równych. Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” do konkursu oprócz nagrodzonej trzecim miejscem grasicy w sosie grzybowym, przygotowały między innymi fantastyczną nalewkę, która cieszyła się dużym powodzeniem wśród odwiedzających konkurs gości. Zachwyciły również wystrojem stołu oraz pomysłowym sposobem prezentacji potraw.

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych jest nie tylko doskonałą zabawą i możliwością zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale także okazją do promowania tradycyjnych potraw, unikalnych przepisów, receptur i składników wykorzystywanych w kuchni Podbabiogórza. /L. Steczek/

 

 

 

 Fot. Sylwia Semik