Treść
Organizatorem zawodów był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej.
W kulinarnych zmaganiach wystartowało 18 ekip. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był nabiał. Na stołach królowały więc produkty, które można znaleźć w każdej z domowych lodówek, jak mleko, jaja czy ser. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle kunsztowne i dalece odbiegały od znanych nam na co dzień przekąsek. Mleczno – jajeczne rarytasy konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań.
W kategorii potraw tradycyjnych pierwsze miejsce zdobyły gospodynie ze Stowarzyszenia KGW „Niezłe Ziółka” reprezentujące Toporzysko, które przygotowały zupę z bryndzą. Najlepszą potrawą współczesną, inspirowaną kuchnią naszego regionu okazał się kwartet pierogów z nadzieniem serowym zaserwowany przez Stowarzyszenie KGW "Siedlisko-Stryszawa Górna".
Niemałe emocje wzbudziła degustacja regionalnych nalewek. W tegorocznej edycji konkursu „O złotą warzechę” podniebieniami jury zawładnęła „jajcówka” na zdrowe kości zaserwowana przez Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”. Nalewki przygotowywane przez suskie gospodynie od lat znajdują uznanie w gustach konkursowych ekspertów. W 2011 roku II miejscem nagrodzono „świerkówkę.”, a dwa lata później III miejsce zdobyła suska „tarniówka”. W tegorocznym konkursie, dzięki oryginalnej recepturze, smak „jacówki” na zdrowe kości okazał się smakiem zwycięstwa.
Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych jest nie tylko doskonałą zabawą i możliwością zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale także okazją do promowania tradycyjnych potraw, unikalnych przepisów, receptur i składników wykorzystywanych w kuchni Podbabiogórza. (GW)