Sukces pszczelarzy z Suchej Beskidzkiej
Treść
Podczas odbywającego się na Placu Wolnica w Krakowie finału Małopolskiego Festiwalu Smaku trzecie miejsce zajęła Pasieka Ambrozja należąca do Państwa Lucyny i Bogusława Kowaliczek z Suchej Beskidzkiej.
Małopolski Festiwal Smaku jest cyklicznym przedsięwzięciem realizowanym od 2005 roku. Jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w regionie, ale też w Polsce. Stanowi zasadniczy element promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu.
Podczas tegorocznego finału zaprezentowało się łącznie 51 firm z całej Małopolski, które wcześniej musiały przebrnąć przez wakacyjne półfinały odbywające się w 7 małopolskich miejscowościach. Tradycje pszczelarskie w rodziny Państwa Kowaliczków sięgają początku lat 60-tych, obecnie prowadzona pasieka liczy 55 uli i znajduje się na ul. Podksięże, produkuje miody lipowe, mniszkowe, spadziowe-iglaste oraz wielokwiatowe, szczególnie zalecane dla alergików.