Przejdź do stopki

Sukces pszczelarzy z Suchej Beskidzkiej

Treść

Podczas odbywającego się na Placu Wolnica w Krakowie finału Małopolskiego Festiwalu Smaku trzecie miejsce zajęła Pasieka Ambrozja należąca do Państwa Lucyny i Bogusława Kowaliczek z Suchej Beskidzkiej.

Małopolski Festiwal Smaku jest cyklicznym przedsięwzięciem realizowanym od 2005 roku. Jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w regionie, ale też w Polsce. Stanowi zasadniczy element promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu.

Podczas tegorocznego finału zaprezentowało się łącznie 51 firm z całej Małopolski, które wcześniej musiały przebrnąć przez wakacyjne półfinały odbywające się w 7 małopolskich miejscowościach. Tradycje pszczelarskie w rodziny Państwa Kowaliczków sięgają początku lat 60-tych,  obecnie prowadzona   pasieka  liczy 55 uli i  znajduje się na ul. Podksięże, produkuje  miody lipowe, mniszkowe, spadziowe-iglaste oraz wielokwiatowe, szczególnie zalecane dla alergików.