Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” wyróżnione na XXIII Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”
Treść
W sobotę, 15 listopada w Ośrodku Dziedzictwa Kulturowego Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie odbyła się dwudziesta trzecia edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W gronie tegorocznych laureatów jest Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”.

Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie przy współudziale Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej konkurs od lat przyciąga tłumy pasjonatów tradycyjnej kuchni. Tegoroczna edycja zgromadziła aż 19 Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu suskiego, a także gospodarstwa agroturystyczne i uczniów szkół gastronomicznych. Wydarzenie ma na celu promocję lokalnych tradycji kulinarnych, dlatego w komisjach konkursowych zasiadają specjaliści z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, nauczyciele żywienia zbiorowego, a także etnografowie, kulturoznawcy i regionaliści, którzy oceniają nie tylko smak potraw i nalewek, ale także ich sposób podania. Aby zapewnić równe szanse, organizatorzy każdego roku wskazują jeden kluczowy produkt, na bazie którego powstają konkursowe specjały — tym razem był to ziemniak. Przygotowane dania nie tylko zachwyciły jurorów oryginalnością, ale też wielu uczestnikom przywołały dawne, domowe smaki dzieciństwa.
Członkinie Suskiego Stowarzyszenia Kobiet „Samopomoc” przygotowały imponujący zestaw potraw, a do konkursowej rywalizacji zgłosiły staropolską zupę z topinamburu, kotleciki z tarcicy w cieście ziemniaczanym oraz nalewkę z soku brzozy z dodatkiem cytryny. Największe uznanie jury zdobyła aromatyczna, wyrazista zupa, za którą Stowarzyszenie otrzymało wyróżnienie w kategorii potraw typowo regionalnych. Kunszt kulinarny pań docenili także licznie zgromadzeni goście wydarzenia, chętnie degustujący przygotowane specjały, wśród nich Burmistrz Miasta Stanisław Lichosyt.
Potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za kołacz babiogórski
II miejsce: „Dziedzictwo Smaku” Maria Dębińska za zawijańce z kiszonej kapusty z ziemniakami
III miejsce – KGW Targoszów „Targoszowianki” za placki ziemniaczane z blachy ze słoniną
Wyróżnienie: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za staropolską zupę z topinamburu
Potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW „Wesołe Gaździny” ze Stryszawy Dolnej za babkę ziemniaczaną
II miejsce: ZS im. W. Witosa za fioletową dziadówkę
III miejsce: Stowarzyszenie „Śleboda” z Osielca za zapiekankę ziemniaczaną z kaszanką i kapustą kiszoną
Wyróżnienie: Stowarzyszenie KGW „Siedlisko” ze Stryszawy Górnej za rogaliki ziemniaczane z młodą pokrzywą
Nagrody specjalne ufundowane przez Małopolską Izbę Rolniczą: KGW w Bieńkówce za zacierkę z tartych ziemniaków ze skwarkami oraz KGW w Krzeszowie za kluski z tarcizny ziemniaczanej
Tradycyjne nalewki:
I miejsce: KGW w Targoszowie za nalewkę „Kwiat czarnego bzu”
II miejsce: KGW w Budzowie za nalewkę „czernicówkę”
III miejsce: KGW „Wesołe Gaździny” ze Stryszawy Dolnej za nalewkę z pigwy
Wyróżnienie: KGW „Lubniczanki” z Lachowic za nalewkę mirabelkową, KGW Wysocanki za nalewkę z dzikiej róży
Wojciech Ciomborowski