Przejdź do stopki

„Skarbiec Suski” nagrodzony na XX Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”

Treść

Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, w sobotę, 19 listopada, odbyła się w Stryszawie jubileuszowa, dwudziesta edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W gronie nagrodzonych jest Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”.

Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie przy współudziale Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej konkurs od zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. Biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu suskiego, gospodarstwa agroturystyczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Jego ideą i celem jest promocja lokalnych tradycji kulinarnych. W komisjach zasiadają pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, nauczyciele – specjaliści żywienia zbiorowego, etnografowie, kulturoznawcy i regionaliści, oceniając nie tylko walory smakowe potraw i nalewek, ale także sposób ich podania. Aby rywalizacja była obiektywna, co roku organizatorzy określają podstawowy produkt, na bazie którego przyrządzane są konkursowe potrawy. Tym razem jurorzy oraz pozostałe osoby goszczące na konkursie degustowały specjały przygotowane z kurczaka. Swoim smakiem dania zaskoczyły niejednego, ale też przypomniały niektórym dawne smaki z dzieciństwa.

Członkinie Stowarzyszenia Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” zdecydowały się na zaserwowanie kurczaka w miodzie pitnym z jabłkami, a jako danie tradycyjne podawały flaczki z kurczaka z plackami pieczonymi na blasze. Jak podkreślały tajemnica wybornego smaku kryła się w tym, że dania zostały przyrządzone z sercem. Jurorzy docenili walory potraw, ale jeszcze wyższe noty dali za "Migdałówkę z polskich migdałów", przyznając Stowarzyszeniu III miejsce w kategorii nalewek.

Wojciech Ciomborowski

 

Zdjęcia