Przejdź do stopki

Czar jedzenia na kółkach, czyli food trucki w Suchej Beskidzkiej.

Treść

W miniony weekend, 15 i 16 lutego br. na suskim Palcu targowym trwał Zlot Food Trucków. Do późnych godzin wieczornych kilkanaście gastronomicznych wozów serwowało dania z różnych zakątków świata. Food trucki to pojazdy przystosowane do przygotowywania i wydawania posiłków. Każdy z samochodów oferował oryginalne potrawy z kuchni amerykańskiej, europejskiej i azjatyckiej.To pierwszy zlot food trucków jaki miał miejsce w naszym mieście.

 

 

Mieszkańcy Suchej Beskidzkiej i okolic chętnie korzystali z licznych propozycji gastronomicznych. Właściciele barów na kółkach z kolei dwoili się i troili tworząc swoje popisowe dania. Były orientalne i aromatyczne dania, belgijskie chrupiące frytki, meksykańskie burrito, potrawy rodem z Indii, tajskie lody,oryginalne burgery, makarony i kanapki. Nie zabrakło wymyślnych deserów, naleśników, kawy i napojów. Smakosze trunków mieli do dyspozycji piwny ogródek, gdzie producenci złocistego napoju chwalili się sztuką piwowarstwa. Imprezie towarzyszyły konkursy, w tym konkurs jedzenia na czas. Była strefa chillout i strefa DJ z mobilnym kinem 9D.  Zlot Food Trucków cieszył się wśród mieszkańców naszego miasta sporym zainteresowaniem. Wszystko przez naturalne, świeże produkty i dania przygotowywane z pasją na miejscu.Polskie food trucki to dziś popularne restauracje na kółkach. Jeszcze pięć lat temu było ich w naszym kraju ok. 30. Dziś ich liczba w Polsce przekracza tysiąc.

Pierwszy piknik gastronomiczny w Suchej Beskidzkiej można uznać za udany więc pewnie uda się ponownie powtórzyć imprezę.

Lucyna Steczek