Przejdź do stopki

Złote Warzechy rozdane

Treść

Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia kobiet z powiatu suskiego oraz uczniowie suskiego Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa spotkali się w sobotę, 16 listopada w remizie OSP w Lachowicach na XIX Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”.

 

 

Organizatorem zawodów był tradycyjnie Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej.

W kulinarnych zmaganiach  wystartowało 13 ekip. Co roku konkurs kulinarny ma inny temat przewodni. Tym razem był nim królik. Uczestnicy zmagań podeszli do tematu bardzo poważnie, więc różnorodność potraw i dań była ogromna. Nie brakowało zup, pasztetów, sałatek, a nawet pierożków do zrobienia których wykorzystano królicze mięso. Degustujący nie kryli zachwytu, a starsi wspominali smaki dzieciństwa, gdyż królik znacznie częściej niż teraz gościł na stołach. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle kunsztowne. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań. W kategorii potraw tradycyjnych jurorki (Aleksandra Lenart, mieszkająca w Kukowie specjalistka od żywienia zbiorowego, która wraz z suską nauczycielką i specjalistką żywienia zbiorowego Elżbietą Paradowską oraz regionalistką Władysławą Kulak przyznały wygraną KGW „Lubniczanki” z Lachowic za królika w kapuście. Stowarzyszenie KGW „Siedlisko” ze Stryszawy Górnej za rosół z królika z ziemniakami otrzymało drugą nagrodę, a trzecia przypadła KGW w Stryszawie Dolnej za królika z prawdziwkami i szarymi kluskami. W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych triumfowało Stowarzyszenie „Nasza Skawica”, które upichciło królika duszonego w śmietanie. Drugie miejsce zajęło KGW „Zawojanki” z Zawoi Dolnej za królika w śmietanie na jarzynach, a trzecie Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym.

Ponadto wyróżnienie specjalne za pieczony topinambur otrzymało od prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszarda Czaickiego Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”, a suski „Witos” został wyróżniony za estetykę podania potraw i wystrój stołu.

Od lat trzecią konkursową kategorią są nalewki. Tym razem przed trudnym wyborem tej najlepszej stanęli Tadeusz Paleczny (członek Bractwa Zbójników spod Babiej Góry, a zarazem profesor Instytutu Kulturoznawstwa UJ w Krakowie), sekretarz powiatu Krzysztof Kołacz, historyk, regionalista i przewodnik Marcin Leśniakiewicz, pracownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Dariusz Gorycki oraz znawca nalewek z Krakowa Leszek Gołębski. Po długiej naradzie zdecydowano, że na miano najlepszej z najlepszych zasłużyła nalewka z głogu „Cud Natury” przygotowana przez KGW w Targoszowie. Druga nagroda dla KGW „Lubniczanki” w Lachowicach za nalewkę mirabelkową, trzecia dla suskiego Stowarzyszenia Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z czystka.

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych jest nie tylko doskonałą zabawą i możliwością zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale także okazją do promowania tradycyjnych potraw, unikalnych przepisów, receptur i składników wykorzystywanych w kuchni Podbabiogórza.

Lucyna Steczek

Zdjęcia